RETSEPT: Minu ja makrooni saaga

Võib öelda, et minu koogitamise teekond algaski just makroonidest. Need olid vist peaaegu esimesed asjad, mida ma müügiks tegema hakkasin. Ja no kidding, ma ei ole elus ühegi mehe pärast ka nii palju nutnud, kui makroonide pärast! Tegin neid küll tellimuse peale, aga samas oli see suhteliselt 50-50 võimalus, et kas tulevad välja või ei tule. Ja vahel ebaõnnestus mitu plaaditäit järjest samal ajal, kui uue tööpäeva algus hirmutava kiirusega lähenes. Küpsetasin ma ju öösel, päeval käisin päevatööl, mis algas kell 6 hommikul..

Üks hetk ei tulnud nad enam üldse, mitte mingi valemiga välja, aga õnneks ma olin vahepeal torditegemise ka selgeks saanud ja ei olnudki enam vaja endale sellega stressi tekitada. Vahepeal proovisin, et siis jälle ebaõnnestuda.. Põhiprobleemiks läbi aja on olnud laialivalguvad jalad ja seest tühi kest. Ja niisked rasvaplekid kestal.

Oleks ma ainult seda teadnud, et tegelikult on ainult üks lahendus – vahetada välja enda mandlijahu. Ma tellisin Balt-hellinist suure koti mandlitolmu, sest hinnavahe poes müüdava mandlijahuga on meeletu, ja kasutasin seda kogu selle aja vältel, mil mul makroonid välja ei tulnud. Oh mind lolli, ise süüdistasin kogu aeg ahju..

Õnneks kirjutas mulle Tordikool  ja pakkus täitsa niisama osalemist makroonikoolitusel. Seal said kummutatud kõik müüdid ja sai tõestust see, kui lihtne neid tegelikult teha on! Ei pea need tegelikult enne ahjupanekut seisma, ei pea ahjuplaate vastu lauda taguma ega tainast piinliku täpsusega 65 korda segama! Lugu on ikka palju-palju lihtsam 🙂

Image may contain: foodOtsisin facebookist kohe ühe pildi ka üles, kus peal 2 aastat tagasi tehtud erinevad makroonid. Mõned viisakamad kui teised. Alt parempoolseid ma hetkel küll müüa ei julgeks. 🙂 

Ja ega ma kade ei ole. Jagan Teiega ka head ja kuulikindlat retsepti, mis pärineb ikka Tordikoolist!

Vaja läheb:
200g mandlijahu
200g tuhksuhkrut
160g munavalget

200g suhkrut
75g vett

Pane ahi sooja 125C juurde. Kaalu (ja kui viitsid, sõelu) tuhksuhkur ja mandlijahu ühte kaussi, lisa 80g munavalget ja sega ühtlaseks pastaks. Kui soovid makroonidele värvi lisada, siis nüüd on selleks õige hetk.

Pane väiksesse kastrulisse suhkur ja vesi, keera pliidiraua kuumus põhja ja kuumuta siirupit. Samal ajal pane vahustamisnõusse ülejäänud 80g munavalget ja hakka neid kiirel kiirusel vahustama, kui suhkrusiirup on jõudnud 115 kraadini. Kui kraade on 118, keera miksri kiirus aeglasemaks ja nirista siirup sinna sisse. Vahusta munavalgeid veel paar minutit, kuni moodustab tugevaid tippe. Võta miksrilt ära vahustamisotsik ja asenda labaga. Lisa munavalgele mandli-tuhksuhkrupasta ja sega aeglasel kiirusel. Kui kasutad käsimiksrit, siis sega tainas kokku spaatliga. Valmis makroonitainas voolab visplilt alla, aga mitte liiga innukalt, vaid pigem aeglaselt. Võid nüüd kaussi paar korda vastu lauda lüüa, et õhumullid elimineerida.

Pritsi paberiga kaetud küpsetusplaadile sobiva suurusega ringid ja pista ahjuplaat kohe ahju! Sellest kogusest saab vähemalt 2 plaaditäit makroone, aga plaadid tahavad kindlasti ükshaaval ahju minna ja vahepeal ei soovita ahjuust ka niisama avada.

Makroonid on valmis umbes 15-20 minuti pärast, olenevalt ahjust. Ka temperatuur on ahjudel väga-väga erinev, nii et ära kaota lootust, vaid katseta ja leia just endale sobiv aja ja temperatuuri suhe. Minul läks selleks ju lausa 3 aastat! 🙂

Mõnusat katsetamist ja kui on küsimusi, püüan kindlasti abiks olla ja psühholoogiliselt nõustada..

No photo description available.Ja eelmisel nädalal tehtud makroonid, millest isegi mina magusapõlgurina ei suutnud eemale hoida. <3 

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga